fotboll gronP04
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon
  • Juniorlag
  • P04
  • Aktuellt
  • Man vill aldrig förlora på straffar

Man vill aldrig förlora på straffar

Det blev en jämn match i kvartsfinalen mot VIFK Vikinga i Wasa football cup. Men det räckte inte till.

Matchresultat: EIF - VIFK Vikinga 0 - 0 (0 - 0), straffar 1 - 3
Fotografier från matchen finns här

Fakta nummer ett: för att vinna en fotbollsmatch måste man göra mål. Fakta nummer två: man vill aldrig förlora på straffar. Fakta nummer tre: EIF:s pojkar 04 spelade ett mycket bra kvartsfinal mot VIFK Vikinga.

Utångsläget inför matchen var klart, skulle man vinna var man klar för medaljmatcher, men en förlust skulle betyda spel om placeringar 5 - 8 under söndag.

Laget var minst lika laddat inför denna match som man var inför sextonsdelsfinalen. Detta visade sig tydligt redan i inledningen av matchen. Man gav inte en tum vika för ett lika taggat och välspelande VIFK Vikinga. Inledningsvis fördes spelet av och an från ända till ända där båda lagens försvar hade fullt upp med att stoppa upp anfallare och mittfältare.

En av EIF:s spelare som var mycket taggad var Miksu Savolainen (bilden nedan) som spelade som vänster back. Alla försök att komma förbi honom på kanten var helt onödiga, spelarna gjorde det helt enkelt inte. Dessutom var Miksu mycket aktiv och förde upp bollen längs kanten för att sedan spela den vidare till innermittfältarna, mycket aktivt arbetande! Men det var inte bara Miksu i försvaret som var duktig. Även Lucas Johansson som mittback kämpade på bra och ledde spelet nerifrån tillsammans med högerbacken Tomi Sandberg. På mittfältet kämpade Linus, Nico och Jonatan lika hårt som under de tidigare matcherna utan att man ens märkte att de spelat matcher både fredag och lördag förmiddag. I anfallet förorsakade Axo Claesson konstant huvudbry för VIFK försvaret.

DSC 8771

Men varför gick det sedan som det gick? En bra fråga, det var inte fel på inställningen, den var hel rätt. Inte var det heller fel på hur spelarna kämpade. Däremot det som skulle bli det som avgjorde matchen var att man inte fick fram den där sista avgörande passningen till spelaren som var närmast mål. Där misslyckades man flera gånger. Vilket gjorde att anfallarna och mittfältarna för det mesta kom till för ofördelaktiga lägen och skott som sedan VIFK målvakten kunde ta. Eller så gick bollen klart förbi målet. Hur spelade sedan VIFK? De spelade ett mycket liknande spel som EIF, anföll via kanterna men blev i 8 av 10 fall stoppade av ytterbackarna, de få passningar som kom in till mitten fixade Lucas och Lukas på mittbacksposition.

Fakta är det att inget av lagen kom till ett enda ordentligt avslut, eventuellt kan man räkna VIFK:s ena skott på Linus Holmberg (bilden nedan) i målet där han var tvungen att slänga sig litet, vara det som var närmast ett mål. EIF hade några lägen där bland annat Nico och Axo kom till farliga lägen men som antingen gick över eller på målvakten. EIF hade även en farlig frispark en liten bit utanför straffområdet men den kunde VIFK målvakte ta. Detta var egentligen de enda farliga situationerna under de 40 minuter som matchen räckte.

DSC 8798

Då en kvartsfinal slutar 0 - 0 så inleds straffsparkstävling. Något ingen tränare vill vara med om. Det är det tuffaste sättet att förlora en match på. Förlorar man matchen under normal speltid så förlorar man som ett lag, men förlorar man under en straffsparkstävling så personifieras tyvärr förlusten alltid till de som misslyckas. Denna gång var det inte EIF som hade marginalerna på sin sida. VIFK inledde straffsparkstävlingen och det första skottet gick till vänster där Linus i målet fick fingerspetsarna på bollen men skottet var för hårt så han fick inte bollen ut från målet. EIF stod i tur och det skottet gick några centimeter för högt och träffade ribban och ut. Då sedan både VIFK och EIF gorde mål i följande omgång kunde VIFK avgöra i den tredje omgången med sin första skytt. Det gjorde de och därmed förlorade EIF sin första match i Wasa football cup. Detta betyder att laget imorgon söndag spelar om placeringarna 5 - 8, man inleder klockan 09:00 på MTV12 planen mot Pallo Iirot keltainen. Sista matchen i turneringen spelar man 12:20 och då gör man upp om någon av placeringarna 5 - 8. Vitsord: Mycket godkänt!!!

DSC 8944
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon