fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

Fansen behövs mot FC HAKA

Idag är det igen en av de bästa dagarna då EIF har hemmamatch mot FC HAKA från Valkeakoski. Senast blev det 1-1 på samma plan.

Nu har det nästa gått en vecka sedan den sköna vinsten mot FC KTP då grönvitt kunde kvittera ut 3 poäng i de sista minutrarna av matchen. Ganska långt samma gäng är det som skall vinna mot FC HAKA idag och nu har även Boubacar Kinda avtjänat sin avstänging.

En som lyckats hittills i år är Keaton Isaksson som kom från HIFK / Gnistan och kanske var ett litet oskrivet kort för EIF fansen. Han var redan ifjol på slutet av säsongen och testade med EIF men då blev det inget. Keaton har hållit till på mittfältet i år och spelat riktigt bra, hårt har det också varit då han fick en lätt hjärnskakning i en match och nu använder ett speciellt skydd runt huvudet pga. likasom Tamás Gruborovics.

- Jag tycker mest om att spela i en offensiv roll, i vilken jag spelade förra säsongen rätt så bra. EIF har tagit mig väldigt bra in i organisationen och jag trivs här riktigt bra. Hemmastämningen i matcherna är också på topp och det är alltid super att få spela framför hemmapubliken, sade Keaton.

nyhet 2016 07 17bKeaton Isaksson har haft en fin säsong hittills och gjort några viktiga mål.
En som inte är ny i EIF i år utan börjar redan gå mot inventarie hållet är assisterande tränare Jens Mattfolk. Ifjol drog han lasset med Kari Virtanen som parhäst, nu är det han som skall hjälpa Stefan Strömborg att få ut det bästa av laget.

- Som med alla samarbeten så byggs de över tid. Vi har olika styrkor, utmaningen är att få styrkorna att hjälpa laget maximalt. Jag tror att vi blir bättre hela tiden som par. Därmed tror jag också att EIF ännu kan bli bättre under återstoden av säsongen vilket förstås kan ge en mycket intressant avslutning på säsongen.

- Jag trivs bra förstås, som jag oftast gör. Vi har en starkare och jämnare trupp i år. Rollen som andra tränare är ändå fullständigt annorlunda än att vara cheftränare. Har man en tydlig rollfördelning som vi har kan man inte undgå det faktum att den ansvarige cheftränaren slåss med flera beslut och är ansvarig för dem. Hur mycket man än vill hjälpa och ger förslag eller råd så är det Steffo som ska säga ”så här gör vi”, oavsett om det gäller träningar eller avgörande byten i matchernas slutskeden. Men tillsammans vinner vi och förlorar, sade Jens.

Jens deltar som bäst i en tränarkurs, UEFA A, och den kommer att hålla på i ett år.

- Denna vecka har jag varit sex dagar i Eerikkilä på kurs. 80 st. 2001 födda pojkar deltog under veckan. De 20 bästa av dessa ska i höst bilda Finlands U15 landslag under ledning av Kai Nyyssönen. Kursveckan var otroligt intensiv och när jag kom hem var jag helt slut. Men lika självklart är det att man utvecklas. Att varje dag tvingas motivera varför och hur man vill träna någonting utvecklar. Varje träning och match filmas. Allt analyseras. Utbildarna är kunniga, t.ex. Erkka V. Lehtola, Stephen Ward, Markku Kanerva, Topi Priha osv. Mitt lag vann turneringen där spelarna delades in i fyra lag så jag är mycket nöjd med min egen insats. Det är bara att köra på nu, i vinter är jag UEFA A tränare, sade Jens.

Jämnare serie än ifjol och ettt starkare EIF

Ifjol var det PS Kemi som var det starkaste laget och körde på topp igenom hela serien för att till slut ta sig till Veikkausligan där de nu ligger på en nionde plats av tolv lag. I år är det inte lika klart vem som har det starkaste laget då KPV fick grus i maskineriet efter en stark öppning på säsongen.

- Flera ändringar kan ses. PK-35 och PS Kemi stack ut ifjol som starkare än de andra lagen. Framför allt hade de en spelidé som var så tydlig och väl genomförd att de var de klart bästa lagen i serien. I år är det helt annorlunda. Serien är jämnare, i nuläget ser jag det som omöjligt att förutspå vinnaren i division 1 2016. Jag ser det som vilket som helst av de nu topp sex varande lagen kan vinna division 1 i år. Framför allt det lag som kan täta sitt försvarsspel till 1,0 eller mindre insläppta mål per match under hösten är de troliga vinnarna. Med detta sagt är det självklart att EIF måste släppa in färre mål om vi vill utmana.

nyhet 2016 07 17cJens Mattfolk (längst till vänster av de svartklädda) här tillsamman med två andra tränare, Daniel Westerlund och Stefan Strömborg.
De främsta förändringarna för EIF är att truppen är bättre och målsättningarna högre ställda. Det innebär att i fler matcher än ifjol är vi favoriter, vi förväntas vinna. Ifjol slog vi ofta ur underläge. Tydligare tecken än detta på att vi som klubb går framåt finns inte, sade Jens.

Den jämna serien har sett många matcher som gått i kors och det är endast FC Jazz om inte riktigt klarat av att hålla takten och börjar snart få bråttom. Keaton har inget emot att det är en jämn serie.

- Naturligtvis skulle det vara bäst om vi skulle vara överlägsna i serien, men nu när serien är så jämn så får vi i alla fall tuffa matcher. I dem måste man ge allting för vinsten och det utvecklar också eget och hela lagets spel. Det är ju också trevligt för oss spelare och publiken att serien är jämn, då man verkligen måste kämpa för varje poäng, sade Keaton.

FC HAKA kommer att falla med fansens hjälp

EIF har i år haft mellan 850 och 900 åskådare på plats, senast när det regnade sjönk det till 650 åskådare och förutom regnet visades matchen också gratis via internet vilket säkert orsakade lite bortfall. Nu är det sista matchen på centrumplans naturgräsplan, nästa gång EIF stegar in på planen kommer den att vara större och mera plastig då det kommer en konstgräsplan där istället. Arbetena börjar på måndag och det betyder att de två följande matcherna kommer EIF att spela i Karis på gräsplanen där.

Senast blev det oavgjort då lagen möttes, trots att EIF hade goda chanser att knipa alla tre poäng speciellt då motståndarna inte hade många farligheter. Ifjol var FC HAKA en mycket bra motståndare för EIF då det blev 7 poäng av 9 möjliga. Nu har laget förändrats/förstärkts då bl.a. bekanta Etchu Tabe och Chris James nu finns i laget och har lyckats hyfsat. Denna gång skall de dock åka iväg utan några poäng, det är både Keaton och Jens överrens om.

- Simpelt, vi gör ett mål mera än motståndaren. Förra matchen kändes verkligen som förlust mot FC HAKA då vi spelade en väldigt bra match, men lyckades inte bara göra det avgörande målet. Hoppeligen kan vi nu göra mål med större procent än då. FC HAKA är ett tufft lag men bara vi klarar av att spela med våra styrkor så klarar vi nog av vilket lag som hellst i denna serie, sade Keaton.

nyhet 2016 07 17dEklöven har varit bra representerade på hemmamatcherna och bidragit till god stämning med sina många "chants".
- Vi har fokuserat mycket på vår egen insats i FC KTP matchen. Varför var första 30 så bra och följande 45 så dåliga? Vi har haft bra videoklipp på FC HAKA. Spelarna vet exakt vad vi vill utnyttja och vad vi måste undvika. Det är teorin, sedan handlar allt om vad som händer på planen, det är ju där det avgörs. Det är lite en make or brake match för oss, vinst och vi är med i racet, förlust och vi tar ett steg mot nedre halvan. För oss handlar det om att nå 100% nivå i 90 minuter match efter match, men framför allt under en hel match i gången. Vår maxnivå slår alla lag, det har vi bevisat. Lika klart är det att vår lägsta nivå inte är tillräckligt bra hittills. Kan vi höja den? Som LAG måste vi släppa in färre mål. Då kan hösten bli fantastisk i Ekenäs. Personligen hoppas jag också på över 1000 åskådare imorgon, fansens stöd är viktigare än många tror, och framför allt i de sämre perioderna i en match. VAMOS EIF! Vi ses på centrumplan, sade Jens.

Matchen börjar kl. 18:30 på centrumplan.

Sponsorer 2018

gold k supermarket 2017
gold macron
gold fanseat
ekenassparbank 2016 gold
gold veikkaus
vastranyland 2016 gold
lokaltapiola 2016 gold
gold silux
 
 
roth 2016 gold
premarin 2016 gold
silver n3mpower 2016
silver seka 2016
silver aureus 2016
silver azets
silver travaruhuset 2016
silver aberglund
etelauusimaa 2016 gold
brons reklamcenter 2016
silver mrmedia
silver motellmarine
silver piazza
silver albatros 2016
silver ekenasenergi
silver wikstromsbusstrafik
silver tranium
silver specialmobil
 
 
silver cle 2016
silver spkoti 2016
silver papperochhus 2016
silver mbroman 2016
silver svenlof 2016
silver ido 2016
silver folksam 2016
silver raseborgsstad 2016
brons rudus 2016
brons svartstroms 2016
brons ekenastradgardsservice
brons serivicenyholm 2106
brons prreklam 2016
brons mntextil
brons sydbevakning 2016
silver kjousmaa silver
brons ekenasforstaapotek
brons ekemarin 2016
brons sydwebb
brons korvgorans
brons handelsbanken
brons lohjanautola
brons ekenasbokforingsbyra
silver janneskraftor 2016
brons ekenasminigolf
silver varuboden 2016
brons kodintavaratalo
silver hushornan 2016
brons simonshus
brons auratherm
 
 
 
 
 
 
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon